När får vi en samisk Hans Rosling?

En fråga som ofta ställs till mig gäller framtiden för det sydsamiska språket. Jag frågas då och då därför att jag förväntas ha något klokt att säga. Naturligtvis vill jag efter bästa förmåga ge ett bra svar, men jag är inte nöjd med vad jag med säkerhet kan säga. Jag hamnar ofta i något i stil med att ”Det verkar som om fler använder språket.” och ”Jag känner till många som lär sig språket.” Men jag har inte tyngre fakta än mina egna uppskattningar. Det är dessutom svårt att bedöma långsamma förändringsprocesser.

I veckan hade jag ett möte på jobbet där vi diskuterade statistik och talare av samiska samt indikatorer för att mäta dessa. Vi lärde oss att det finns en lite bättre, men inte heltäckande statistik över vilka som pratar samiska i Norge, nämligen statistik över vilka elever som läser det i skolan. Men i övrigt lämnas mycket att önska där också. I Finland registerar man modersmål, men t.ex. samiska som modersmål delas inte in i nordsamiska, enaresamiska och skoltsamiska, så det är inte lätt att få ut klara siffror där heller.

Det är samtidigt lite märkligt att man i Sverige inte vet mer om detta eftersom vi ibland anses som världsmästare i statistik över vår befolkning. Vi var först i världen med att räkna vår befolkning. Det som då kallades tabellverket.

Statistik kan ju ofta låta tråkigt, men när statistiken gäller något som är viktigt för en själv brukar man ändå tycka att det är intressant. Den svenska globalhälsoprofessorn Hans Rosling är en förebild för mig som gjort ett stort jobb för att göra statistiken tillgänglig för fler. Videon i denna länk är en BBC-dokumentär med honom som är väldigt intressant. Den heter The Joy of the Stats.

En länk till ett debattinlägg om samisk statistik finns här

2 kommentarer på “När får vi en samisk Hans Rosling?

  1. doktorand Åsa Virdi Kroik skriver:

    Saemien Haanse Roslinge?….Dihte båata….dihte båata 🙂

  2. […] UPPDATERING: Jag hade glömt bort det, men jag hade ett inlägg från 2012 där jag skrev lite mer om Hans Rosling, länkar till det här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s