Den siste glesbygdsbrevbäraren – en epok slutar

Den sista glesbygdsbrevbäraren pensioneras och postgången till Raukasjö upphör. Som jag förstår det av reportaget får han ingen efterträdare, inte för att det inte finns behov, anledningen är en annan som inte framgår av reportaget, men det brukar vanligtvis heta att det ”inte finns resurser”. Den samhällsservice som fanns i Raukasjö upphör därmed.

Jag vill gärna försöka se saker i ett sammanhang. Det jag tänker på när jag ser det här reportaget är David Jonstads bok Kollaps (länk), där han driver tesen att vårt samhälle nedmonteras och förvinner, vilket är mest synligt i dess ytterkanter (se även Björn Forsbergs utmärkta bok Omställningens tid (länk), http://karnevalforlag.se/bocker/omstallningens-tid). Raukasjö är en tydlig ytterkant i Samhället där Stockholm är centrum, varifrån mycket av beslutandemakten finns koncentrerad.

Att postgången till Raukasjö slutar är riktigt tråkigt. Samtidigt blir det intressant att se vad som växer fram i dess ställe. Människor är lyckligtvis innovativa och kreativa, så det finns plats för det samhällssystem som fanns innan det vi känner idag gjorde sitt intåg, även om det kommer att uppstå i en annan skepnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s