Medverkan i medier

Vi medverkar i TV4-nyheterna i det här inslaget. Det handlar om de samiska språken i Sverige och om förskola och skola på samiska. Även Josefina Skerk medverkar i artikeln.

Porträtt från vårt hem på samer.se här. Jag berättar mer om barnens förskolegång, som tyvärr inte har det samiska innehåll och form de behöver.

När filmen Sameblod hade premiär, var jag en av dem som inte fick biljett till evenemanget med regissören Amanda Kernell och skådespelaren Maj-Doris Rimpi. Jag  startade därför ett evenemang på Facebook för dem i samma situation. Vi såg filmen på SF bio istället. Det hela blev uppmärksammat i Västerbottens Folkblad, vilket kan läsas om här.

I den här artikeln i Västerbottenskuriren blev vi intervjuade när vi var på besök på den samiska förskoleavdelningen, som ligger på förskolan Passaren på Teg, Umeå.

I samband med att Kaliber gjorde sitt granskande program om samiskan, det svikna språket gjorde även P4 Västerbotten ett kortare inslag, som finns här. Kalibers program handlar om samiskans ställning i det svenska skolsystemet.

I ett program från Skolministeriet, som finns här, medverkar jag 18 min 20 sek in i programmet, där jag pratar om hinder i utbildningssystemet och om fördelarna med tvåspråkig undervisning. Jag ifrågasätter den politiska viljan på i Sverige för att utveckla samiskan.

Västerbottensnytt 2015-01-30 Om förskola på sydsamiska i Umeå kommun (Ganska missvisande rubrik på inslaget). http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/hemsprak

Oddasat 2015-01-28. Jag utvecklar varför jag behövt vända mig till förvaltningsrätten för att få till en bättre förskoleverksamhet på samiska.

http://www.svtplay.se/klipp/2636355/umea-kommun-infor-forvaltningsratten

Sameradion 2015-01-27 Om intensiva språkstärkande insatser i förskolan, sk. språkbad.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6078409

Radio Sápmi Geasseradio 2014-08-15 . Om konferensen AILA 2014 i Brisbane (länk saknas).

Radio Sápmi  2014-05-15. Inför deltagande i tävlingen Toughest Umeå, en 8 km lång hinderbana. Intervjun gjordes per telefon. Jag befann mig i en lekpark.

http://t.sr.se/SGilmQ

Sameradion 2014-05-09. Om samiska som EU-språk. Jag sågar ett välvilligt, men lite naivt utspel av parlamentarikern Marita Ulvskog.

http://t.sr.se/SGilmQ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s